Mad til gravide

Mad som gravide bør undgå – afsnit 2

Mens du er gravid er der flere ting, som du bør være ekstra opmærksom på og tage dine forholdsregler overfor. Nogle af disse ting er blandt andet hvilke fødevarer som du bør undgå så snart du finder ud af at du er gravid.

I dette indlæg beskrives forhold som du under din graviditet, bør være opmærksom på og tage dine forholdsregler overfor.

Frugt/grønt
Frugt og grøntsager skal vaskes grundigt for tilberedning. Hvis du opdager en dårlig plet eller der er mug så smid det væk, og her menes hele frugten eller grøntsagen. Ikke noget med blot at skære det dårlige væk.

I køkkenet
Bland ikke køkkenredskaber der har været brugt til grøntsager, med redskaber som har været anvendt til tilberedning af kød. Det vil sige, at du ikke skal genbruge spækbrættet som du har snittet grøntsager på, til lige at skære kød ud på. Hav istedet 2 separate spækbrætter – gerne forskellige så at du kan kende forskel på dem.

Vask hænder når du har haft kontakt med råt kød, rå æg, rå grøntsager mv.
Derudover er det en god ide at have en god kontrol med hygiejnen i køkkenet, da dette rummer mange potentielle kilder for infektioner hvis der ikke er fokus på dette område.
Lad andre tømme kattens bakker mens du er gravid.

Spise ude
Hvis du spiser på restaurant eller hos venner og familie, så sørg for at du er sikker på at det du spiser er gennemvarmet, og ikke er halvt opvarmet eller lunkent. Undgå at spise forretter, salater eller desserter som kan være tilberedt flere timer i forvejen og som du ikke ved hvordan har været opbevaret.

Undgå det hurtige mellemmåltid eller frokost med en sandwich, salat eller andet fra en køledisk eller delikatessen.

Kogning/stegning/opvarming
Når du tilbereder din mad derhjemme, skal du være sikker på at kødet er gennemstegt eller gennembagt, og grøntsagerne er kogt/stegt igennem.
Hvis du opvarmer mad i mikro-ovnen, vær sikker på at maden også er blevet ordentlig varmet i midten, da mad i mikro-ovnen godt kan være rigtig varm på ydersiden men kan være koldt indeni.

Alkohol og spiritus
Undgå helst alkohol og spiritus, ellers begræns det mest muligt. Selv 1 glas om dagen kan have skadelig virkning på dit ufødte barn, især i det første trimester.

Koffein
Koffein er kendt for sin effekt med forhøjet blodtryk, og opkvikkende effekt. Høj indtagelse af fødevarer med koffein under graviditet, kan blandt medføre abort og fødselsdefekter hos dit barn.
Koffein findes i te, kaffe chokolade samt i cola. Du bør derfor begrænse dit indtag af ovennævnte samt andre fødevarer med koffein, eller det bedste vil være helt at holde en pause så længe du er gravid og ammer.

Vitaminer og mineraler
Indtagelse af vitamin A i store doser kan forårsage fødselsdefekter på dit barn. Vitamin A finder du bla. i lever.